top of page

ULTRALYD SKJOLDBRUSKKJERTEL

INFORMASJON

Vi har legekontorer i Bergen, Førde, Lavik, Fusa, Norheimsund og Stord.

Skjoldbruskkjertel

Skjoldbruskkjertelen ( stoffskiftekjertelen) ligger like under strupehodet, foran på halsen. Den produserer tyroksin som regulerer hastigheten på ulike stoffskifteprosesser i kroppen. Hvis det lages for mye tyroksin går prosessene for fort ( høyt stoffskifte). Hvis det lages for lite tyroksin går prosessene for langsomt ( lavt stoffskifte). En forstørret skjoldbruskkjertel kalles struma.

Struma forekommer både ved normalt, høyt og lavt stoffskifte.

Lavt stoffskifte
Skyldes som oftes at skjoldbruskkjertelen er skadet, slik at den ikke lenger er i stand til å produsere nok tyroksin. Den vanligste årsaken er en langvarig betennelse i skjoldbruskkjertelen som skyldes at kroppen produserer antistoffer mor den (Hashimotos sykdom). Årsaken kan også være tidligere gjennomgått operasjon i skjoldbruskkjertelen eller tidligere behandling med radioaktivt jod.

Sykdomstegn

Slapphet, uopplagthet, manglende appetitt ( men vektøkning) og forstoppelse. Depresjon. Hes og grov stemme. Store menstruasjonsblødninger, langsom puls. Tørr, deigaktig hud. Tørt og tynt hår.

 

Behandling

Tyroksin

 

Høyt stoffskifte
Vanligste årsaken til høyt stoffskifte er at kroppen immunsystem begynner å lage stoffer (antistoffer) som stimulerer skjoldbruskkjertelen til å lage for mye tyroksin. Sykdommen kalles Graves sykdom eller Basedows sykdom. Høyt stoffskifte kan også skyldes en godartet svulst i skjoldbruskkjertelen, betennelse i skjoldbruskkjertelen, stort inntak av jod, overdosering med thyreoideahormoner elmer svulst i hypofysen.

 

Sykdomstegn

Slapphet og uopplagthet, vekttap (men økt appetitt) og diaré kan være symptomer på høyt stoffskifte. Andre tegn er svette og ubehag i varmeomgivelser, rastløshet, fine skjelvinger (mest synlig på fingrene), sjeldnere menstruasjon enn vanlig, hurtig puls og utstående øyne. Skjoldbruskkjertelen kan være synlig forstørret.

 

Behandling
Høyt stoffskifte kan behandles med medisiner, operasjon eller radioaktivt jod.

IMG_4988.HEIC
bottom of page