top of page

ULTRALYD PROSTATA

INFORMASJON OM PROSTATA

Ultralyd prostata sett fra magen (med abdominal probe)

Med ultralyd av prostata sett fra magen kan man måle størrelsen på prostata.

På norsk kalles prostata for blærehalskjærtelen. Den befinner seg like under urinblæren hos menn og urinrøret går tvers gjennom den. Prostata lager prostatavæske som blander seg med sædcellene ved sæduttømning. Prostata vokser gjennom hele livet. Dette skjer hos alle, men i ulik grad og med ulik hastighet. Urinrøret går tvers gjennom er hull i prostata. Hvis kjertelen blir for stor, kan den klemme sammen urinrøret slik at det blir vanskelig å tømme urinblæren. Forstørret prostata kan også skyldes kreft. Dette er den vanligste kreftformen hos norske menn og den oppstår som regel sent i livet. Det er sjeldent at man får prostatakreft før fylte 50 år og gjennomsnittsalderen er rundt 70 år. Plagene kan være de samme som godartet prostataforstørrelse, men noen kjenner ingen plager i det hele tatt. Det kan være kreft i prostata uten at den er forstørret.

 

Sykdomstegn
Du må tisse ofte og må kanskje opp for å late vannet flere ganger om natten. Det kan være vanskelig å komme i gang med tissingen slik at du må står og vente en stund før strålen kommer. Det kan være svak kraft på strålen og du kan få problemer med at det fortsetter å renne urindråper etter at du er ferdig (etterdrypp). Det er også vanlig å føle at blæren ikke har blitt helt tom etter at du har tisset.

 

Utredning
Legen kan kjenne på prostatakjertelen gjennom endetarmsåpningen for å bedømme hvor stor den er og om den inneholder knuter som kan tyde på kreft. Det kan gjøres blodprøver for å måle og kontrollere PSA. Ultralyd fra buken kan kun bedømme størrelse (måle volum). Det kan gjøres cystoskopi og MR av prostata som del av utredningen, og om det er mistanke om kreft blir det tatt biopsi.

 

Behandling av godartet prostataforstørrelse (BPH)
Det finnes mange måter og behandle prostataforstørrelse på, bl. a medisiner (eks Omnic, Proscar, Sinalfa, Xatral), mikrobølger, uthøvling av prostatavev gjennom et smalt instrument som føres inn gjennom urinrøret, eller kirurgisk fjerning av hele kjertelen

 

Behandling av prostatakreft
I et flertall av tilfellene vokser kreften svært langsomt. Siden det er vanlig å få denne kreftsykdommen sent i livet, er det få som dør av sykdommen. Men prostatakreft finnes også i en mer ondartet og hurtigvoksende form. Operasjon og strålebehandling er mulige behandlinger. Mange behandles med hormoner som reduserer kreften vekstfart (Zoladex). For å påvirke hormonbalansen i kroppen kan også testiklene fjernes (kastrasjon).

bottom of page