top of page

KUL I HUDEN

INFORMASJON OM KUL I HUDEN

Vi har legekontorer i Bergen, Førde, Lavik, Fusa, Norheimsund og Stord.

Ultralyd er en bildediagnostisk metode bruker lydbølger for å lage bilder av kroppens indre strukturer. Når det gjelder en kul i huden, kan ultralyd brukes til å påvise og vurdere følgende:

 

1. Konsistens av kulen: Ultralyd  kan skille mellom faste og cystiske ( fylt med væske) lesjoner. 

2. Dybde; Ultralyd kan bestemme hvor dypt kulen ligger, enten den er overfladisk eller dypere i huden. 

3. Størrelse: Ultralyd gir nøyaktige målinger av kulens størrelse.

4. Form og kontur: En uregelmessig form eller ujevne konturer kan være tegn op en mer alvorlig tilstand, mens en jevn og  

    regelmessig form kan indikerer en godartet lesjon.

5. Blodtilførsel: Ved hjelp av doppler - ultrayd kan man vurdere blodtilførselen til kulen, som kan gi informasjon om dens natur.

6. Tilknyttede strukturer: Ultralyd kan vise om kulen er assosiert med underliggende vev eller strukturer, som muskler eller blodkar. 

7. Tegn til betennelse; Ultralyd kan vise tegn på betennelse rundt kulen. 

8. Lymfeknuter; Ultralyd kan også vise tilstedeværelse av forstørrede lymfeknuter i nærheten, noe som kan være relevant for diagnostisering. 

 

Det er viktig å merke seg at selv om ultralyd kan gi verdifull informasjon om en kul i huden, kan det være nødvendig med ytterligere tester, som en biopsi, for å bekrefte en diagnose. 

Ultrlaydundesøkelsen bør utføres av en erfaren radiolog eller dermatolog for best mulig tolkning av funnene. 

Eksempler på kuler i huden som kan avklares med ultralyd:

1. Lipomer: Dette er godartede fettvevstumorer. De er myke å ta på og kan bevege seg litt under huden. Ultralyd kan vise den typiske ekkogene ( lyse) naturen til lipomene. 

2. Cyster: Dette er væskefylte hulrom. Ultralyd kan identifisere dem som anechoic ( mørke) lesjoner, ofte med en tydelig vegg rundt.

3. Fibromer; Dette er godartede svulster som består av bindevev. Det kan være faste og litt harde å ta på.

4. Sebaceous cyster ( aterom):  Dette er små, runde kuler under huden som ofte er forårsaket av blokkerte talgkjertler. 

5. Hemangiomer: Dette er godartede blodkarsvulster ( karnøster). Med doppler- ultralyd kan man se blodstrømmen i disse svulstene. 

6. Abscesser: Dette er ansamlinger av puss som skyldes infeksjon. Ultralyd kan vise den væskefylte naturen til abscessen og eventuell omkrionliggende betennelse. 

7. Lymfeknuter: Forstørrede lymfeknuter kan som kuler under huden, spesielt i områder som armhulen eller lysken. Ultralyd kan vurdere størrelse, form tog andre karakteristikker av lymfeknuter

8. Vorter eller keratoser: Selv om disse ofte kan identifiseres ved visuell inspeksjon, kan ultralyd noen ganger brukes hvis det er usikkerhet om dybden eller arten av lesjonen.

 

9. Maligne svulster: Selv om ultralyd kan vise tegn som tyder på en ondartet svulst, som uregelmessige kanter eller økt blodtilførsel, vil en Biopsi ofte være nødvendig for å bekrefte en malign diagnose.

 

Det er viktig å merke seg at mens ultralyd kan gi verdifull informasjon om kuler i huden, er det ikke alltid avgjørende. I noen tilfeller kan det være nødvendig med ytterligere diagnostiske tester eller prosedyrer for å få en endelig diagnose.

Lipom

13d74d10-4b66-4e09-ada8-61ef819e30d7_clipdrop-cleanup.jpeg

Lipom

bottom of page